Zelfreflectie Santiago de Compostela

Opdrachtgever: Manager Facilities
Doelgroep: Medewerker SVB

Vraagstuk

De SVB stelt medewerkers in de gelegenheid om (in eigen tijd) individueel te wandelen naar Santiago de Compostela. De SVB heeft Management Expedition gevraagd invulling te geven aan de coaching rondom deze wandeling.

Opdrachtgever

HR Mobiliteit biedt werknemers die op een kruising in hun werk staan – vanuit boventalligheid geboren, vanuit een work-life vraagstuk ontstaan of vanuit een leiderschapsvraag – de gelegenheid om beter of opnieuw in contact komen met zichzelf.

Voor mensen die het “bestaande” willen of dienen los te laten kan drie weken wandelen zeer rustgevend, verrijkend in vele opzichten, energiegevend en leerzaam zijn. Mensen komen open te staan voor een nieuwe toekomst. En de zelfredzaamheid wordt aangewakkerd onderweg.

In andere woorden: “Santiago uitlopen is het bewijs dat een nieuw avontuur kan slagen.”

Over de opdracht

We hebben de coaching ingericht met een drietal gesprekken, namelijk:

  • het Rugzakgesprek vóór de wandeling: “Wat wil ik kwijt? Wat wil ik behouden? Wat wil ik krijgen?”
  • het Camino gesprek kort na de wandeling: welke ervaringen springen eruit en wat had impact?
  • het Life Event gesprek 2 maanden na de wandeling: welke verandering komt eraan en hoe die vorm te geven? Wat ben je bereid in te leveren en hoe ga je daar mee om?

Elke deelnemer krijgt een coach met relevante ervaring aangeboden.

Resultaat

Deelnemers komen herboren, verrijkt en “geaard” uit dit traject.

Als Wandelaar

Wekenlang keek ik er al naar uit, mijn Camino van Leon naar Santiago de Compostella met als toetje de extra etappes naar Finisterre, het meest westelijke puntje van Spanje waar kilometerpaal 0 van de Camino staat. In 14 dagen een traject van ruim 400 kilometer afleggen in mijn eentje. En vooral ook om (letterlijk en figuurlijk) afstand te nemen en te bezinnen op hoe mijn loopbaan een vervolg te geven na mijn drastische besluit om te stoppen als locatiemanager.
Vanaf het moment dat ik op 4 april even na zevenen in de ochtend in het donker de straat op stap voor mijn eerste etappe vanuit Leon ervaar ik een aangename kalmte bij mezelf. De komende 14 dagen heb ik een prachtige uitdaging, ik hoef alleen maar te lopen, de route ligt vast, is zeer goed gemarkeerd en ik zie wel wat ik onderweg tegenkom en of mijn lichaam de gemiddeld 30 kilometer per dag aankan. De eerste verrassing is dat ik goed gehumeurd uren achtereen moederziel alleen kan lopen. Ik loop heel tevreden, mijmerend en de omgeving goed in mij opnemend soms hele lange saaie trajecten maar vaak ook door prachtige landschappen. Bijzonder om te constateren dat ik negatieve terugkerende gedachten in mijn hoofd zo makkelijk achter me kan laten. Het besef komt heel sterk binnen dat ikzelf de bron van die gedachten ben, ik doe het mezelf aan.

Lees verder

Als Coach

Een pelgrimage, oftewel op bedevaart gaan, is een centraal element in verschillende levensbeschouwingen. Mensen ondernemen al eeuwenlang voettochten -meestal naar een religieus geladen eindbestemming- om tot bezinning te komen. Tegenwoordig is die religieuze kant minder vaak leidend, maar zie ik dat voettochten onverminderd populair zijn. Er is een wens tot vertraging, verwerking en reflectie.Inmiddels zijn er ook werkgevers die de louterende ervaring van een voettocht ontdekken. Als begeleider heb ik verschillende medewerkers mogen begeleiden rondom hun voettocht. Deze professionals hadden vragen rondom hun loopbaan en bijvoorbeeld hun werk/privé-balans. Kortom, ze hadden bepaalde levensvragen die ze wilden onderzoeken. Deze mensen liepen een deel van de route naar Santiago de Compostella en hadden een aantal gesprekken met mij als coach. De werkgever ondersteunde deze tochten door mij in te huren en door een kleine vergoeding voor de verblijfskosten van de deelnemers. De deelnemers investeerden vrije dagen en natuurlijk bloed, zweet en tranen.

Lees verder

Jouw team op inhoud en menselijke diepgang een onvergetelijke boost geven?

Change Expedition

Quality time met jouw team door letterlijk en figuurlijk met elkaar op reis te gaan. Inhoud naar keuze, inspiratie op bestelling en fundamentele verdieping op de relaties met het doel voor ogen is onze belofte.